tiistai 3. marraskuuta 2015

Testing, testingPitkästä aikaa vuorossa kantapäätestailua! Pitkään on ollut tarkoitus kokeilla, miten saisin raitalankoihin passelista, jälkikäteen tehdystä kantapäästä tilavamman eli omaan jalkaan istuvan. Ensimmäinen kokeilu onnistui yli odotusten, joten listaan yksinkertaiset niksit tähän muistiin.


Silmukat poimittu talteen merkkilangan molemmin puolin.


Oleellisin asia: kantapäähän tarvittiin enemmän silmukoita kuin puolet sukan silmukkaluvusta. Siispä lisäsin kuuden silmukan kiilat molemmin puolin ennen kantapään merkkilankaa. Lisäykset tein joka toisella kerroksella, samoin kavennukset heti merkkilangan jälkeen. Ensimmäisen sukan kantapään tein valmiiksi ennen kärkikavennuksia, jotta pääsin sovittelemaan ja säästyin turhalta purkamiselta.Kantapään nauhakavennukset tein seuraavasti: ensin kaikilla silmukoilla sileää kaksi kerrosta. (Kulmista poimin pari ylimääräistä silmukkaa ja kavensin ne seuraavalla kerroksella pois.) Sitten pari ensimmäistä kavennusta joka kolmannella kerroksella, ja seuraavat joka toisella, kunnes jäljellä oli 25 silmukkaa molemmin puolin. Loput kavennukset tein joka kerroksella, kunnes jäljellä oli 13 silmukkaa molemmin puolin. Nämä silmukoin yhteen. Kavennuksien etenemisen päätin ahkeran sovittelun perusteella - voi olla, että joka toisella kerroksella kaventaminenkin olisi ollut ihan hyvä ratkaisu, mutta testisukkiin tuli nyt tehtyä tämmöinen pyöristetty versio.

Tästä onkin hyvä jatkaa kehittelyä kantapään kautta.


Lanka: Sirdar Heart & Sole, väri Hyper Hyper
Puikot: 2,0 mm KnitPro-pyöröt
Ravelryssä: Kantapäätesti

9 kommenttia:

 1. Näyttää tosi hyvältä! Pitäisi itsekin opetella tuo kantapää.

  VastaaPoista
 2. Ihanat värit! Ja mielenkiintoinen tuo kantapää, en ollut kuullutkaan moisesta jälkikäteen tehtävästä kantapäästä. Osaisitko äkkiseltään sanoa, mistä tuohon kantapäähän löytyisi se perusohje?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt oikeastaan tiedä, mikä tämän perusohje on, kun en mitään ohjetta käyttänyt. Mutta Google näyttää löytävän monenlaista hakusanoilla "jälkikäteen tehty kantapää" tai "afterthought heel". Käytännössä neulotaan tuo merkkilanka siihen kohtaan, johon kantapää halutaan (kuten vaikkapa peukalolle voidaan tehdä aukko), ja lopuksi poimitaan silmukat sen molemmin puolin. Sitten kavennetaan kuten sukan kärki, sellaisella kavennustavalla ja -nopeudella kuin haluaa. Itse käytin nauhakavennusta, kun tykkään siitä eniten. :)

   Poista
 3. Tuo on ehdoton lempparikantapääni. Jotenkin se istuu mun jalanmalliin. Alunperin kokeilin tätä kun "parsin" rikki menneitä sukkia: leikkasin rikkinäisen kantapään pois, poimin silmukat ja tein uuden kantapään mutu-tuntumalla. Ja hyvä tuli. Olen kokeillut ihan ohjeellakin, mutta ainakin Novitan sukkalehden ohjeella kantapäästä tuli mielestäni aivan liian pieni. Hyvin samantapaiseen kantapääviritelmään kuin sinulla olen minäkin päätynyt. Nuo lisäsilmukat on tarpeen, ja alussa kaventelen useammankin kerran kolmen kerroksen välein.

  VastaaPoista
 4. Tulipa hyvännäkäinen lopputulos. Nuo raidat ovat niin jees! piristystä harmaaseen arkeen.

  VastaaPoista
 5. Näyttää hyvältä ja kiitos selkeistä kuvista ja ohjeista.

  VastaaPoista
 6. Enpäs ole hoksannut kokeilla kiilaa kantapään puolelle, mä oon aina tehnyt sen päällispuolella. Näin sitä jumittuu vanhoihin kaavoihin. Kokeiltavahan tuota on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tosiaan, voishan sen tehdä toisellekin puolelle! Ei tullut mulle mieleen, kun ajattelin että just se kantapää vaatii lisää tilaa :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...