maanantai 10. maaliskuuta 2014

Väriä elämään

Viikonloppu hujahti nopeasti ohi pienessä flunssassa, mutta sain sentään aikaan yhdet sukat. Semmoiset sukat, joita ei voinut päästää käsistään, kun piti jännittää seuraavaa raitaväriä.Tämä lanka oli ihan mahdottoman mukavaa neulottavaa! Ohutta ja tasaista, melkein puuvillan tuntuista. Tein sukista lyhytvartiset, jotta saan tehtyä lopusta vielä toisetkin sukat yksivärisen langan kanssa yhdistettynä.Tällaiseen raidoittuvaan lankaan olisi tietysti sopinut parhaiten sellainen kantapää, joka ei sotke raitojen järjestystä. Päätin kuitenkin, ettei sekoittuminen haittaa, ja tein tuon oman vakiokantapääni. Nämä on siis tehty varpaista varteen.


Malli: omasta päästä
Lanka: Trailing Clouds Mind The Gap, Lontoon metron värit
Puikot: 2,0 mm KnitPro-pyöröt
Ravelryssä: Métropolitain


Tuosta kantapään mallista on tullut aina välillä kysymyksiä, joten päätin ottaa sen eri vaiheista muutaman kuvan. Tässä siis pientä ohjeistusta, joka on muokattu alun perin Arkadian Ulla -sukkien mallin mukaan omaan perussukkaan sopivaksi.

Kantapää aloitetaan tekemällä kantalappu sopivalla silmukkamäärällä. Määrä riippuu kantapään leveydestä ja siitä, kuinka korkealle haluaa lapun reunojen nousevan. Näissä sukissa on yhteensä 72 silmukkaa ja lappu on tehty pohjan 26 keskimmäisellä silmukalla. Kantalapun aloittamiskohdan määrittelyyn käy tämä resepti, jonka mukaan se aloitetaan, kun sukkaa on neulottu 65% halutusta pohjan pituudesta.


Kun kantalappu on sentin-pari vajaa koko pituudesta, aloitetaan sen pyöristäminen lyhennetyillä kerroksilla. Näissä sukissa kantalapussa on 32 kerrosta ennen pyöristämistä ja pyöristämiseen on käytetty shadow wraps -tekniikkaa (Google kertoo lisää).


Kun lyhennettyjä kerroksia on tehty haluttu määrä (esimerkkisukissa 6 wrapia per puoli) ja ollaan yllä olevan kuvan osoittamassa kohdassa, seuraavat silmukat neulotaan oikein (wrapit tms. poimitaan samalla) ja päästään kantalapun vasempaan reunaan. Sitten poimitaan silmukat kantalapun molemmista reunoista. Itse teen sen nurjalta puolelta tähän tapaan:


Poimitut silmukat neulon vielä kiertäen oikein, niin mitään reikiä ei varmasti synny. 32 kerroksen kantalapusta poimin molemmista reunoista 17 silmukkaa. Kun kaikki silmukat on poimittu ja neulottu (ja samalla poimittu ne oikeanpuoleiset wrapit), pitäisi tilanteen puikoilla näyttää suunnilleen tältä:


Huom! Tässä kohtaa täytyy muistaa jakaa silmukat jälleen niin, että (pyöröpuikoilla neulottaessa) puolet alkuperäisestä silmukkamäärästä on yhdellä puolella, ja toisella kaikki kantalapun silmukat + ne 10 ylimääräistä, jotka jätettiin pois kantalappua aloitettaessa. Muuten kavennukset eivät tule oikeisiin kohtiin. 

Nyt tarvitaan hieman yksinkertaista matematiikkaa. Tavoitteena kantapään puolella on alkuperäinen silmukkamäärä 36 (eli puolet kokonaismäärästä). Kantalapun puolella neulotaan ensin 17 oikein (36/2 - 1), sitten tehdään ssk-kavennus. Neulotaan oikein, kunnes jäljellä on 19 silmukkaa (36/2 + 1), sitten neulotaan kaksi oikein yhteen. Kavennukset tulevat joka toisella kerroksella koko ajan samaan kohtaan ja kallistuvat taaksepäin kolmiomaisesti.
Kavennukset on tehty, kun kolmio on valmis eli kavennusten väliin ei enää jää yhtään silmukkaa. Sitten vartta voikin jatkaa haluamallaan tavalla. Itse neuloin 10 kerrosta sileää ja sitten 15 kerrosta kierrettyä joustinta ja päättelin silmukat joustavasti.


Toivottavasti tästä sepustuksesta sai jotain selvää! Itselle sopiva kantapäämalli löytyy tietysti vain testaamalla.

30 kommenttia:

 1. Tuo kantapää näyttää kyllä niin mielenkiintoiselta, että pitää ehdottomasti kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla! Eihän se varmaankaan joka jalkaan istu, mutta mulle se on tähän mennessä sopivin. Ainakin näin säädettynä versiona :)

   Poista
 2. Apua miten kaunista lankaa! Yleensä en pidä itsestään raidoittuvista langoista, mutta tähän ja nopealla vilkaisulla muihinkin saman tekijän lankoihin rakastuin! Aivan ihastuttavat sukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En minäkään yleensä raitalangoista innostu, vaikka joskus niitä tuleekin ostettua kun näyttää kerällä kivalta. Mutta tämä oli ihan mahtavaa lankaa, voin suositella!

   Poista
 3. Nää on niin karkit!!! Ja kiitos selkeistä ohjeista. Minulla on to do-listalla (ollut vuoden) sukat varpaasta alkaen. Sukkia ei tänä vuonna ole tullut, joten se on toteuttamatta. Ehkä nyt innostun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos ohjeista saa selvää. Lisäkysymyksiäkin saa toki esittää... Tämä on tosiaan vaan yksi mahdollinen kantapäämalli, muita ohjeita löytyy esimerkiksi Ullan sivuilta. Tykkään itse myös nurinpäin tehdystä ranskalaisesta kantapäästä. :)

   Poista
 4. Ihanan pirtsakat, oikein ''ilopilleri'' sukat :)

  VastaaPoista
 5. Mistä tää ihana lanka on ?? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlaamalla tuolla langan nimellä löytyy vastaus. Nettikauppa siis kyseessä. :)

   Poista
 6. Syötävän värinen lanka sulla!!!
  Ja tuo kantapään olet kyllä tehnyt jännällä mallilla. Testaukseen menee. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en edes tiedä onko tälle mallille mitään nimeä. Mutta napakasti istuva kantapää sillä tulee, ainakin mun jalkaan :)

   Poista
 7. Tosi kiva lanka sukissa ja kiitos kantapääohjeesta. Täytyy laittaa muistiin.

  VastaaPoista
 8. Jokin näissä sukissa on nyt mun mieleen ja kovinkin :)

  VastaaPoista
 9. Mistä tää ihana lanka on ?? :)

  VastaaPoista
 10. Hauskat sukat. Kyllä raitasukissa vaan on sitä jotain. :) Tykkään.

  VastaaPoista
 11. Kiitos kantapään ohjeesta. Täytyy ehdottomasti kokeilla sitä. :)

  VastaaPoista
 12. Tuo lanka on NIIN ihanaa! Mahtavat sukat! Just viimeksi kirjoittelin omaan blogiini matkakertomusta Lontoosta, ja tuo Mond the Gap-olisi mahtava lanka Lontoon muisteloihin, ja enkunopen työsukiksi vaikka... Pitäisköhän hankkia.

  VastaaPoista
 13. Kiitos kaikille kommenteista! En viitsi venyttää tätä kommenttiosastoa turhan pitkäksi kiittämällä jokaista erikseen, mutta kyllä, sukat ovat ihanat. :)

  VastaaPoista
 14. On ne vaan ihanan värikkäät. Tulikin ihasteltua jo useampaan otteeseen naamakirjassa tuota lankaasi! :)

  VastaaPoista
 15. Ihanan näköinen joten sivu jemmaan ja palaaminen, kun pääsee kantapään tienoille seuraavissa sukissa! :)

  VastaaPoista
 16. Varmasti mahtavimmat sukat mitkä olen nähnyt!Jos onnistun tuota lankaa saamaan jostain niin neulon siitä piiiitkät sukat hippivivahteella;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lankaa näyttäisi olevan tälläkin hetkellä myynnissä täällä: http://trailingclouds.bigcartel.com/product/mind-the-gap-self-striping-sock-yarn

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...