keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Kantapään kautta

Joskus sitä jumittuu yhteen ajatukseen, ja joskus tuo ajatus saattaa poikia ahaa-elämyksiä. Näin kävi, kun pohdiskelin kantapäätä.



Päähäni pälkähti, että tuo kantapäämalli olisi vielä näppärämpi ja nopeampi tehdä varresta aloitettaviin sukkiin, koska silloin säästyisi silmukoiden poimimiselta. Puikoille päätyi siis ensimmäinen kivalta näyttävä väriyhdistelmä, joka lankalaatikosta tuli vastaan, ja aloin kutoa neljän kerroksen tasaraitoja.


Muuten nämä ovat ihan tavalliset raitasukat, mutta tuo kantapää: sopivalla korkeudella (tässä tapauksessa melkein heti resorin jälkeen) keskellä takana aletaan lisätä silmukoita kolmion muotoon joka toisella kerroksella, kunnes kolmio on riittävän leveä ja korkea (riippuu jalasta ja varsinkin siitä kantapäästä). Näissä sukissa kolmio on 38 silmukan levyinen. Sitten suoritetaan kantapään kääntö; itse tein sen ranskalaisittain, mutta tätä täytyy ehkä vielä kehitellä. Yritin ensin lyhennetyillä kerroksilla, mutta jälki oli rumaa. Niistä ehkä kuitenkin löytyisi paras ratkaisu.


Jatkoin "kääntämistä", kunnes kantalapun leveys oli 26 silmukkaa (= kantapään leveys) ja kudoin sitten pelkkää lappua suoraan eteenpäin kavennellen reunoissa silmukoita joka toisella kerroksella, kunnes olin taas alkuperäisessä silmukkamäärässä. Kantalappu on vielä kehittämisen paikka, koska en ole sen muotoon täysin tyytyväinen, mutta kyllä näistä hyvin istuvat sukat tuli tälläkin metodilla. Etenkin tykkään siitä, että raidat ovat näissä pääosassa ja kantapää piilossa pohjassa. Ja mikä parasta, sain tuon Stepin jämän käytettyä melkein grammalleen loppuun!


Lanka: valkoinen Drops Fabel ja kirjava Austermann Step (väri 219 Ennis)
Puikot: 2,0 mm KnitPro-pyöröt
Ravelryssä: Steppailua

16 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, hyvin jalkaan sopiva tämä ainakin on :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kyllä tälle kantapäälle varmaan joku nimikin on, mutta ei ole vielä tullut vastaan. Ei siis mikään oma idea tuo malli, mutta itse kehitelty ohje kyllä :)

      Poista
  3. Onpas ne nätit, kesäisen raikkaat raitulit! Mä olen niin parkkiintunut joko vahvistamattomaan ranskalaiseen tai ihan tavikseen vahvistettuun kantapäähän, etten juuri muita ole pitkään aikaan tehnyt, enkä tee :D. Mitäs sitä hyvää vaihtamaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tykkään itsekin! Kyllä mäkin useimmiten siihen ranskalaiseen päädyn, mutta välillä on kiva kehitellä jotain erilaistakin :)

      Poista
  4. Mahtavaa että on teitä jotka suunnittelee ja kokeilee! Itse olen jumittunut hollantilaiseen kantapäähän, joka jo koulussa opetettiin. Yleensä teen sen yksinkertaisena tai aina oikein -neuleella. Tuota sinun ideaasi taidan kyllä kokeilla, raidat menevät siinä kauniisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Raitasukissa tämä onkin mun mielestä parhaimmillaan. Pitkään tein itsekin hollantilaisen, mutta sitten löysin omaan jalkaan paremmin istuvan ranskalaisen. Ja sitten lähdin kehittelemään omiani, kuten näkyy :D

      Poista
  5. Hauskan näköinen kantapää. Pitääpä testata joskus.

    VastaaPoista
  6. Näyttää hyvältä! kantapää ja sukka! :)

    VastaaPoista
  7. Fredrika-sukissa on vähän vastaava kantapää, mutta kääntö on tehty lyhennetyin kerroksin shadow wrapseja käyttäen. Eli siis Fredrika-sukkien kantapää on sama kuin Arkadian Ulla -sukissa, mutta varresta aloittaen - mun evoluutioni kulki siis juuri toiseen suuntaan, ensin tuli kantapää varresta aloitettaviin ja sitten mietin, miten saman saisi varpaista aloitettuihin :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa :) Ja tämä kaikkihan lähti mulla liikkeelle Arkadian Ulla -sukista, kun oli niin hyvä kantapäämalli. Ympyrä on siis sulkeutunut, ainakin melkein :D

      Poista
    2. Niin ja täytyy muuten lisätä nuo Fredrikat jonon jatkoksi, ehkä saan sieltä lisäideoita tähän kantapäiden kehittelyyn :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...